Bonaire

Reisverslag vakantie Bonaire 14 tm 25 september 2023 (Zie ook PolarSteps)

donderdag 14 september 2023

Schiphol -> Curacao -> Bonaire

Vandaag gaan we dan eindelijk met vakantie naar… Bonaire!

Vanmorgen heeft Leen ons opgehaald en wachten we op de taxi die ons naar de Nationale Luchthaven zal brengen. Kleine paniek wanneer de taxi niet op tijd de straat in rijd, via App contact horen we dat het een kwartiertje later wordt.

Eenmaal aangekomen staat er een aardige rij bij de bagage drop-off, maar het gaat snel. Binnen een uur koffers afgegeven en door de security check.

We lopen naar de gate (G3) en wachten geduldig. Eenmaal aan boord blijkt dat een of andere PIPO een powebank in zijn/haar koffer heeft laten zitten…pffff Uiteindelijk vertrokken om ca. 15.30uur. Klein uurtje vertraging.. Bonaire here we come!

Curacao (tussenstop) (34°)

Tussenstop op Curacao Hato Airport. Weer door de security en door naar Bonaire. Vlucht van 15 min. naar Flamingo Airport Bonaire.

Bonaire – Aankomst en incheck hotel (34°)

Hallo BONAIRE! na een vlucht, met tussenstop op Curacao, zijn we geland op Flamingo Airport Bonaire. Zodra we het toestel utilopen voel je gelijk de warmte. Het is ongeveer 33 graden. Deze ‘luchthaven zou niet misstaan in Madurodam, alles is hier super klein en simpel uitgerust. De koffers worden door een luik in de muur naar binnen gedrukt en belanden zo op de ‘lopende band’ welke meer weg heeft van de kassa van de Digros/AH.

Met de koffers naar buiten, daar worden we opgevangen door een TUI host .. joehoe 😉 In de bloedhitte, we moeten nog helemaal acclimatiseren, wachten op onze transfer. Vanaf het vlieveld zien we letterlijk ons hotel liggen. Maar ja we hebben voor een transfer betaals dus nemen we die! Het is btw echter geen optie om met 6 koffers en ook nog handbagage te gaan lopen. Het busje van TUI brengt ons in 3 minuten naar de overkant. Aankomst in hotel Ocean Breeze.

Bij de receptie krijgen we uitleg over de huisregels en krijgen we de sleutel(s) Kamers naast elkaar, das wel fijn. 1116 + 1118 De eerste indruk is prima!

vrijdag 15 september 2023

Ophalen huurauto + boodschappen + lunch en diner (34°)

Vanmorgen om 10 uur opgehaald bij ons hotel en gebracht naar het autoverhuurbedrijf (Prins).

Direct door naar de supermarkt (Warehouse) ’s

In de middag naar Kralendijk gereden en geluncht bij Karels Beachbar.

IJsje bij Luciano’s en in de avond het diner op de steiger van Sebastians. Wat een dag!

zaterdag 16 september 2023

Nationaal Park Washington Slagbaai (34°)

Vandaag naar Natinaal Park Washington Slagbaai. Dit Park ligt in het noorden van Bonaire en op een klein uurtje rijden van ons hotel. Onderweg nog een tussenstop gemaakt bij 1000 steps (67 treden!) en door naar het inmens grote natuurpark.

We rijden over hobbelige wegen.. nou ja wegen, en doen de grote ronde ca. 2 5 uur. We stoppen regelmatig en maken foto’s en filmpjes van de prachtige natuur.

Na de lunch, zelf meegenomen, snorkelen We even en verlaten het Park.

Vanavond eten bij Rum Runners.

zondag 17 september 2023

Jibe City (33°)

Na het ontbijt, op ‘ons’ balkon zijn we gepakt en bezakt naar JibeCity gereden. Bij aankomst nog de laatste 3 ronden gekeken van de Singapore F1 race.

JibeCity heeft de uitstraling van een hippieplek. Heel kleurrijk en doet een beetje rommelig aan. Niets is minder waar! Dit is een fantastische plek…gratis strandbedden goed eten en drinken en dan die zee!! Je kunt hier tientallen meters de azuur blauwe zee inlopen en sta je nog steeds maar tot net aan je middel in het water. De bodem is van heel fijn zand.

Op het terras genieten we van een IJscappuccino. Daarna even bakken in de zon… heel kort .. tis gewoon te warm. Het water is superzout maar zo helder als kraanwater. Dan is het alweer tijd voor voer 😏 mmmmm

Zwemmen, snorkelen en zonnen allemaal erg vervelend. Rond 4uur verlaten we deze prachtige plek..op naar Oasis Beach resort, het is tijd voor een Pinacolada. Mooi tent, lekkere cocktail.

We informeren naar de prijzen van de strandbedjes…wtf! Hier gaan we dus niet loungen. Op de weg naar het hotel stoppen we bij het Warehouse en kopen avondeten. Om 20.00 uur ontvangen we onze gasten voor het diner.

maandag 18 september 2023

Klein Bonaire (31°)

Vandaag is het plan om met de watertaxi naar klein Bonaire te varen, een tocht van 20min. Hier gaan we snorkelen en hopen op een geweldige aquarium ervaring. De overtocht van Karels Beach bar duurt ca. 20min. En kost 25 Dollar pp.

Onderweg krijgen we uitleg over het rif en wat wel en niet mag op het eiland. Het rif is werkelijk prachtig. Ik maak veel onderwater filmpjes. Na 2 uur nemen we de boot terug (het eiland ‘sluit’ om 14uur)

Te Amo Beach In de buurt van de rode foodtruck, iets er voorbij doen we nogmaals de maskers op….snorkelen verveelt niet.

Opgefrist in het hotel en daarna naar Winsock Beach Bar gereden voor…. een cocktail/biertje. Het is hier bloedheet!!

Omdat we nog tijd genoeg hebben, diner bij de Cuba Company pas om 20:30uur, rijden we naar het zuiden voor een bezoek aan slavehuisjes en de zoutpannen. Onderweg stoppen we, er staan ezels op de weg! Grappig dat deze beestjes zo in het openbaar loslopen (wel gevaarlijk) Rond 18:30 uur gaat de zon onder, we wachten geduldig maar helaas we hebben geen geluk. De zon verdwijnt achter de wolken.

We rijden naar Kralendijk en zijn 1,5 uur ! te vroeg bij het restaurant….gelukkig mogen we al plaats nemen. 4x de kip tereyaki hahaha wat zijn weer eensgezind. Was overingens geen top gerecht.

Wat we ook zijn… moe! Na het eten spekken we de kas nog van Luciano’s…. Na deze ijsco’s gaan we naar kamer 1116 en 1118….We liggen rond 22 uur met volle magen in bed…uitgeput.

dinsdag 19 september 2023

Bonaire (34°)

Goedemorgen! Na het ontbijt op het balkon van de hotelkamer..hup in de auto naar JibeCity.

Dit is toch wel DE plek hier op Bonaire. Snorkelen heeft hier geen zin maar de plek, sfeer en het eten zijn fantastisch. Na een dag vertoeven aan en in het azuur blauwe water, hebben we op de weg terug naar het hotel, boodschappen gedaan voor het avondeten en voor de trip die we morgen gaan maken.

Een kanotocht door mangrovebossen onder begeleiding van een gids. Een excursie van ca 2,5 uur inclusief snorkelen. ‘Thuis’ gedouched en gegeten op het balkon. Daarna kakken we alle 4 in. We gaan op tijd slapen. Morgen weer bij tijds op. Weltrusten Bonaire!

woensdag 20 september 2023

Mangrove, zeeschildpadden en (zoute) pizza (33°)

Om maar gelijk met de slechte ervaring van de dag te beginnen… de pizza’s waren niet echt lekker… Bonaire is bekend om z’n zoutwinning en wij hebben het vermoeden dat de dienstdoende pizzabakker vanavond en paar korreltjes over had…. pff nog nooit zo zout gegeten 😉 Rum Runners krijg een 3 voor deze pizza’s. Dit was het ‘slechte’ deel van de dag. Om 8:30 uur start van de mangrove kano toer. Bij aankomst uitleg over de huisregels en na gebruik van de antiemuggen spray…. op naar de kano’s.

Het kanoën is supergaaf, wat een aparte ervaring. Halverwege de tocht gaan we allemaal uit de kano en snorkelen we door de mangrove. Het water is behoorlijk troebel veel zien we dan ook niet. Al zwemmend terug naar de kano. De uitdaging is om soepel weer aan boord te komen…helaas 😉 Ik zit, als Marlies aan boord klimt lig ik opeens in het water de kano op z’n kop. De 2e poging lukt wel. We peddelen rustig terug naar het beginpunt. Gids Danielle vertelt onderweg veel over deze aparte natuur. Eenmaal terug spoelen we ons af onder de buiten douche. Het was een mooie ervaring.

Bij KiteCity (Te AmoBeach) stoppen we om, hoe vervelend dan ook, te snorkelen. Heel naar. Na 2uur zijn we hier klaar.

We kregen een tip dat tussen 16-18uur er mogelijk zeeschildpadden gespot konden worden bij 1000 steps. Ik lig nog maar net in het water als ik door een Nederlandse vrouw wordt gewerkt…hier hier schildpadden wel 4 !! Wat gaaf om deze te zien, de Actioncam maakt overuren.

Moe rijden we naar onze ‘hut’. Eenmaal opgefrist gaan we om 20:30uur aan tafel bij de Rum Runners. We hebben een tafel aan het water op een soort balkonnetje erg mooi plekje. Jammer van de zoute hap. De bediening was overigens wel top.

Terug naar de basis…we gaan te bedde. Truste!

donderdag 21 september 2023

Jibe City (relax dag) (30°)

Vandaag voor de 3e keer naar Jibe City. Het blijft een ‘magische’ plek. Al vroeg zijn we bij Jibe…. Links onder een afdakje landen we op een soort 2 persoons loungebedden.

Eenmaal geïnstalleerd ga ik het meer in om te testen of het nog net zo nat is als 2 dagen geleden. Het antwoord laat zich raden. Ik heb mijn zinnen gezet om vandaag te gaan suppen. Ken je dat..suppen? Voor 20 Dollar mag je een uurtje peddelen op een soort surfplank. Wonder boven wonder lukt het om te blijven staan en rustig een stuk te varen. Marlies legt het vast op film. Na mij gaat Marlies op de sup. Het is gewoon een multitalent, mijn vrouw kan ook alles (trots). Ook Ingrid en Leen wagen zich op het board. Nog meer talenten!

Zullen we dan ook kunnen surfen? We proberen het maar niet 😉 Na de top lunch chillen we nog wat om even later aan Pinacolada/ Brasa te lurken. Dit is vakantie. Beetje zonnen, klooien op het water en genieten van drankjes en goed eten. JibeCity heeft het allemaal !!

Zo is het alweer tijd om dit paradijs te verlaten. Nog even langs de plaatselijke AH voor de boodschappen. We eten vanavond gewoon ’thuis’. Na het diner de auto in, op naar Kralendijk. Op advies kopen we een ijsco bij Gio’s goed ijssie wel kleine bollekes t.o.v die van Luciano’s. 2 bollen 4 Dollar.

We zijn weer klaar voor vandaag…het bed roept… alweer. Tot morgen!

vrijdag 22 september 2023

Seru Largu, Lac Kai en Kralendijk (34°)

Goedemorgen! Als ik dit eerste stukje schrijf is het 7:22uur en 30graden 🌞 Het ontbijt bestaat uit crackers en kwark geserveerd rond 8 uur. Op het programma vandaag… een bezoek aan Seru Largu het ‘hoogste’ punt van het eiland, dan door naar Lac Kai en aan het eind van de middag een bezoek aan Kralendijk. In ca. 15 minuten rijden we naar het uitzichtpunt vanaf de Van Tweel supermarkt. We moesten immers eerst nog pasteitjes en andere boodschappen doen voor de lunch. Als extraatje…stukken watermeloen. Het uitzicht op de top is mooi en je moet er geweest zijn 😉 Er worden wat foto’s gemaakt en dan weer snel de auto in… tis een beetje warm. Een graad of 34 schat ik zo.

Op naar Lac Kai. Het plan gaat overboord om daar een paar uur te blijven als blijkt dat er geen leuk strand is. We rijden over de meest zuidelijke rondweg naar Te Amo beach.

Onderweg stoppen we regelmatig en maken mooie plaatjes. Flamingo’s, ezels, geitjes en paarden je komt ze hier allemaal tegen… zomaar in het wild. Op het mooie strandje van Te Amo vinden we een plekje onder een boom.

Lunchen, snorkelen, zwemmen en genieten van de zon. Heerlijk. Heerlijk tot een ‘local’ een enorme BBQ uit zijn auto trekt en binnen een mum van tijd zijn er blauwe rookpluimen te zien. Winnetou zou er trots op zijn We blijven nog heel even en gaan naar het hotel voor een opfrisbeurt. De winkeltjes in Kralendijk wachten op ons bezoek.

De meeste gaan overigens al om 17 uur dicht! Snappen wij niets van. Affin… Souvenirs worden gekocht.

Redelijk vroeg gaan we aan tafel bij Karels Beachbar wachtend op de zonsondergang. We zijn net klaar met eten als de zon aan de horizon verdwijnt Prachtig plaatje. Als afsluiter een Lucianootje 🤩 en ja geloof het of niet…dit zijn 2 bolletjes.

Eenmaal bij het hotel drinken we nog wat aan de kant van de haven en gaan vroeg naar onze kamer.

Ik schrijf dit stukje en ga dan ook slapen. Marlies ligt al.😴 Truste en tot morgen in wederom JibeCity. ps Het is nog maar 143 dagen en dan… dan gaan Tessa & Jeroen ook dit prachtige eiland bezoeken!! Was voor ons een hele verrassing. 😃

zaterdag 23 september 2023

Laatste keer JibeCity (33°)

Goedemorgen! Het is JibeCity dag vandaag. De laatste keer genieten van al het goede wat deze plek zo bijzonder maakt. Maar….voordat we vertrekken eerst even het Internet op. Wat heeft Max gedaan in de kwalificatie van de GP van Japan? Nummero uno! Lekker hoor. Helaas kunnen we, vooral ik 😄, de race niet zien. Viaplay wordt hier nl geblokkeerd…tsja dan toch maar een VPN dienst aanschaffen? Daarnaast is de race hierom 01:00uur plaatselijke tijd …gaap.

We zijn vroeg in het paradijs, ONZE bedden zijn nog vrij! Op de weg naar JC stoppen we heel even bij het Belnem Resort. Nee JC staat niet voor Johan Cruyff of Jesus Christus maar zoals de titel al aangeeft…JibeCity. Jibesitieeee 😇 Tessa & Jeroen verblijven in februari 2024 in het Belnem Resort. Ziet er erg mooi uit.

In JC is het heel vervelend toeven. IJscappucinno, smootie, BLT’s en Tuna sandwiches, je moet het allemaal maar lusten! Ach we slaan ons er wel doorheen. Gelukkig is het de laatste keer… hahaha. Rond half drie is het weer tijd voor actie. Ingrid huurt voor een uurtje een supboard a 20 Dollar en ondanks de harde wind en de golven vermaken we ons best. Het uur vliegt voorbij. Wij ook 😜 Het is tijd om te gaan. JC bedankt en wellicht tot ooit.

Morgen moet het ‘bakkie’ worden ingeleverd, afgetankt en al. Er gaat voor 80 Dollar in de tank

Het avondeten bestaat uit stokbrood kaas, ham en watermeloen. Dit laatste eten we beneden aan de haven op. De stoelen staan er nog van gisteravond. Het is bedtijd….zou Max ‘vannacht’ winnen?

zondag 24 september 2023

Naar huis….. (31°)

Vandaag laatste dag hier op het mooie en vooral warme Bonaire. De huurauto is gepoetst en zal straks worden opgehaald hier bij het hotel. Het was een prima ‘bakkie’. De koffers zijn gepakt, we gaan vandaag relaxen aan het zwembad en wachten op de transfer. Het vliegveld ligt op 3 min. met de auto van het hotel. We twijfelen of we gaan lopen 🤪 De tijd kruipt voorbij, wachten duurt altijd lang. Er is wel wat afleiding maar eigenlijk wil ik het daar niet over hebben. Iets met de ‘klassieker en een 0-3 stand. In de 2e helft wordt de wedstrijd definitief gestaakt. Vuurwerk op het veld maar niet van Ajax! Als ik dit tik is technisch flapdrol Misnilat oid … ontslagen. Na de lunch nog een keer plonzen, omkleden en wachten wachten op de bus. De bus is op tijd! Koffers er in en hop richting Flamingo Airport, een rit van 180 tellen (geen grap) Bij het ontvangen van de boardingpassen blijkt dat we verspreid over het toestel zitten!! Volgens de vriendelijke mevrouw (meisje) is dit een veel voorkomend probleem. De enige oplossing is vragen om andere stoelen tijdens het borden. We hebben er weinig vertrouwen in. Met een kleine 3 kwartier vertraging gaan we aan boord. Ik zit op stoel 30A een comfort plek bij een nooduitgang. Het enige voordeel hiervan is …veel beenruimte. Marlies zit op 31F. Nou dat van het weinig vertrouwen klopt …grrrr. Nee, lastig geen andere plek nee niet naast elkaar. We hebben er maar mee te dealen. Oorzaak is mijn fout, had natuurlijk gewoon stoelen moeten reserveren (48 uur voorafgaande aan de vlucht)

maandag 25 september 2023

De vlucht Bonaire -> Amsterdam

De vlucht is prima, om 11:25 uur zet de ‘chauffeur’ het toestel neer op de Polderbaan na een vlucht van 8 uur en 35 minuten, nu nog 20 min. taxieen. Band 20. De koffers verschijnen snel op de band. Als we alle koffers hebben verzameld gaan we per spoor naar huis. (duur grapje, mijn fout) Op perron 6a van Schiphol Airport checken we in (althans dat denk ik) op een rood/grijze paal. Dit blijkt alleen te zijn voor een extra spitstoeslag van € 1,74. Marlies zei het al maar ik ben eigenwijs (sorry) Op Leiden Centraal stappen we over naar Station de Vink alwaar we netjes uitchecken, althans dat denken. Een paar uur later blijkt dat we zijn ingechekt op de Vink wat ons perp persoon € 20,00 kost ;-( Ik eigenwijs nee heur (2e keer sorry) Vandaag via OV-PAY (website) en info van Ingrid blijkt dat we de €20,00 wel terug kunnen krijgen. Wel pas over 5 dagen maar dat is net voor 3 oktober!