Putten – 18 t/m20 augustus 2023 (Fletcher)

Vrijdag 18 augustus 2023

Voor deze weekend trip met 2 overnachtingen in Putten (Fletcher Mooi Veluwe) stappen we om 9:30 uur in de auto. De eerste stop is Harderwijk, we parkeren de auto in de Houtwalgarage. Dit is btw een kopie van de parkeergarage Garenmarkt hier in Leiden.

We lopen wat rond en lunchen bij de Boterlap (wat een naam voor een restaurant) aan het grote plein ..hartje Harderwijk. (Markt 5)

Later blijkt dat Mark & Sigrid met de kids ook in Harderwijk waren (bezoek aan het Dolfinaruim)

Na de lunch tuffen we naar Ermelo en staan voor de poort van de voormalige Generaal Spoorkazerne (brings back memories 82-1) Het centrum van Ermelo stelt niet heel veel voor, we zijn dan ook snel weg hier.

Op naar het centrum van Putten voor een drankje op het terras, we mogen immers pas om 15:00 uur inchecken.

Om 15:15 uur staan we aan de balie bij het hotel. Incheck – check Fietsen -check. maar er is een probleem. Damian had de fietsen geregeld. 3 dagen fietsen voor €0,00 echter de baliemedewerkster snapte er niets van. Uiteindelijk kregen we de sleutels/accu’s.

Na een opfrisbeurt was het al weer tijd om naar het BallonFiesta in Barneveld (Koewei) te gaan. Een rit van ca. 15km met .. de gehuurde fietsen! Tijdens dit vierdaagse evenement gaan er elke avond ca. 30/40 hete luchtballonnen de lucht in. Een waar spektakel!

We zijn precies op tijd. Het feest start om 17:30 uur, wij zijn er om 17:15 uur en vinden een plekje aan de rand van het terrein. Kleedje op het gras. Marlies koopt patat en frikadellen en ik zorg voor de drank. Alles gaat met muntjes een prima systeem. (Je moet alleen een half uur in de rij om munten te kopen ☺)

Na een voorstel ronde van de deelnemers komen ze één voor één het terrein oprijden. Iedereen heeft een vaste plek toegewezen gekregen. Het lijkt een chaos maar niets is minder waar. Het is allemaal zeer gestructureerd (blijkt later)

Eindelijk is het dan zover. Het is druk, erg druk er kan geen toeschouwer meer bij op het terrein (entree is € 7,00) als om even over zeven uur de eerste balonnen opstijgen. We maken veel foto’s en filmpjes van de kleurrijke balonnen.

We drinken nog wat en kijken naar een toneelstuk opgevoerd voor de vele aanwezige kinderen. De brandweer blust een caravan en nog meer andere tafreeltjes. De kinderen vinden het prachtig (wij wat minder)

We zijn er wel klaar mee en fietsen in het donker terug naar Putten. Na 17km en precies een uur later zijn we weer in onze kamer.

We douchen en gaan slapen…het was een vermoeiende dag.

Zaterdag 19 augustus 2023

Vandaag op het programma…fietsen! De Veluwe is bij uitstek geschikt voor (lange) fietstochten. Marlies heeft op Internet een mooie route gevonden van ca. 48K=km. De route voert door bossen, over de heide en door dorpen.

Na het ontbijt pakken de (gratis) fietsen. Ik installeer de QuickConnect op het stuur en klik mijn telefoon in de houder. Op mijn telefoon heb ik de route en we volgen de ANWB routepunten…ideaal!

Wat een prachtige omgeving. Als we een paar kilometer onderweg zijn zien we houtsnijwerken, midden in het bos.

We nemen foto’s en gaan weer door. Even later rijden we over de hei……

Het is inmiddels alweer bijna lunchtime! Langs de weg zien we een bord wat verwijst naar Kasteel de Essenburgh. We rijden de oprijlaan in/op en komen aan bij het kasteel, het terras is aardig bezet.

Na de lunch gaan we verder en volgen de route, althans dat is de bedoeling. Het volgende ANWB routepunt (70) komt maar niet en we vermoeden dat we ergens een bordje hebben gemist. We besluiten om ca. 4km terug te fietsen en de draad op te pakken bij het laatste en juiste punt. Ahum wat blijkt ik heb de afstand tussen de twee routepunten verkeerd gelezen..ik las 6.34km en het was 634m (scheelt maar een klein stukkie ☺) Affin we zijn weer on the road.

Eenmaal weer op het goede spoor gebeurd er iets vervelends… de fietsaccu van Marlies stopt er accuut mee! gdvrrrr. We wisselen de accu’s en constateren dat het echt de accu is die kaduk is. Afwisselend fietsen we zonder ondersteunening zo’n 12km. Marlies drukt dan maar weer eens op de unit en plop de ondersteuning is er weer. Hoe dan? Gelukkig blijft dit zo tot we terug zijn bij het hotel.

Onderweg stoppen we nog spontaan bij een boerderij waar ze aan de rand van de weg zelfgemaakt vers ijs verkopen.. mmmmmm

Door de maleur vervolgen we de route niet meer en kiezen om de korste weg te volgen naar het hotel Al met al hebben ca. 60km gefietst en … het is voor herhaling vatbaar.

Diner

Terug in de hut (nr.12) nemen we een douche en overleggen we waar/wat we vanavond gaan eten. Na wat snuffelen op Internet komen we uit bij een restaurant in Vierhouten “De Boerenschuur

Ik reserveer een tafel voor 20:15 uur (eerder kon niet) Op de weg ernaar toe stoppen we in Elspeet bij de PLUS supermarkt voor drinken en krentenbollen voor morgenochtend. De navigatie stuurt ons de goede kant op maar eigenwijs als ik ben stop ik tevroeg, keer om en voer de locatie in de telefoon in.

Precies om 20:15 uur zijn we bij de schuur.

Wat een fraaie schuur. Het is er behoorlijk druk en erg leuk ingericht. We bestellen stokbrood en bladeren in de menukaart. De keuze is het KNECHTENMENU.

Het hoofdgerecht wordt op boerenwijze geserveerd op een plank met schaaltjes die gevuld zijn met biefstuk, kipfilet, varkenshaas, spareribs, boerenfrieten, gebakken piepers met spek en ui, boerensalade en 4 soorten sauzen.

Tis een aanrader, goed eten en top bediening.

We rijden in het pikkedonker naar het hotel en gaan slapen, morgen weer een ander evenement op het menu.

Zondag 20 augustus 2023

Douchen, koffers pakken en uitchecken. Bij de balie is er nog wat verwarring over de fietshuur. Na tussenkomst van Damian (telefonisch) vertrekken we richting..Radio Kootwijk (of eigenlijk Kootwijk Radio)

We hebben een tour geboekt en gaan onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer het terrein en de gebouwen verkennen/bezoeken. De tour start om 11:00 uur.

Op de reservering staat een uitgebreide routebeschrijving en dat is niet voor niets! Daar komen natturlijk achter. Als je adres volgt via de navigatie KOM JE ER NIET! dus tip van flip…niet eigenwijs doen en gewoon de routebeschrijving volgen.

We verzamelen bij de portierslodge en ALi (Nieuwenhuizen) onze gids voor vandaag heet ons welkom.

De groep is compleet, we krijgen een korte uitleg wat ons te wachten staat en lopen dan als eerste naar de watertoren.

De watertoren voorzag het hele dorp en het zendergebouw (Gebouw A) van water. Dit water werd opgepomt uit twee aangelegde PUTTEN. Hiervoor zijn er twee pomphuisjes gebouwd en putten gegraven van ca. 20m diep. HOOGTEVREES!

Aangekomen bij het zendergebouw krijgen we eerst koffie/thee en zien een film over het onstaan en de noodzaak van dit Lange Golf zenderpark. Na de koffie gaan we naar binnen in gebouw A. Ali vertelt honderd uit, het is allemaal erg indrukwekkend en interessant.

Vanaf het gebouw, op de buitenring, heb je een mooi uitzicht over dit stukje van de Veluwe.

Na afloop kopen we nog een boekje met verhalen over het wel en wee van Coby de Haan – Vermeulen. Ze heeft haar hele leven gewoond in het dorp Radio Kootwijk.

We bedanken Ali voor de verhalen en stappen weer in de auto.

Onderweg stoppen we nog om wat te eten.

Het was een vermoeiend maar erg geslaagd lang weekend. We keren zeker nog een keer terug naar de Veluwe!