Lissabon (apr)

Wie een stedentrip naar Lissabon boekt mag wel in training gaan. Althans als je het aantal kilometers gaat maken zoals wij dit hebben gedaan. Man man man ….

Dag 1 – woensdag 17 april 2019

Onze vlucht, vanaf Rotterdam/The Hague Airport, stond gepland om 7:20 uur. Het was druk, erg druk op de luchthaven, de vertrekhal was volledig gevuld met koffie drinkende reizigers. Het was zelfs zo druk dat er een lange rij stond bij de kassa van het restaurant. Nou ja restaurant… er wordt nog steeds druk verbouwd op de luchthaven. Gelukkig, en slim van Marlies, hadden wij …GEVULDE koeken bij ons.

Wederom boarden vanaf gate 10. Dat was tijdens onze eerste trip naar Portugal in januari van dit jaar, ook zo. De vlucht vertrok 10 min. later dan gepland en zou 2 uur en 50 Min. duren. Door het tijdsverschil win je uiteindelijk een uur.

We merkten het al in de lucht…het was een dik wolkendek waar we doorheen moesten. Eenmaal door de wolken heen, zagen we een grijze lucht. Het regende af en toe. Met de platformbus werden we van terminal2 gebracht naar terminal 1. Deze twee terminals liggen toch wel een eind uit elkaar, lopen is geen optie.

In de rij bij de ticket automaten. We hebben een VIAGEM card nodig. We willen immers met de metro naar het centrum van Lissabon, het hotel ligt vlakbij metrostation Intendente.

Na de aanschaf van de ViaGem (OV-kaart), kaart kost 50 cent en daarna kun je deze opladen met x-bedrag, lopen we richting de rode metrolijn. Na een rit van 10 minuten stappen over op de groene lijn en gaan er uit bij station Intendente. Binnen het half uur staan we bij de receptie van het hotel.

Na de incheck en de koffer-drop-off gaan we met de metro naar HET centrum (Metrostation Baxia-Chiado). We lopen wat rond, het regent zachtjes. Al snel komen we de Santa Gusta lift tegen alwaar er een rij staat om een ritje naar boven te maken. Wij lopen door en besluiten om de klim te maken naar het Castelo S. Jorge.

Het is een aardige trip naar boven maar we komen er. Nu we er toch zijn besluiten we om naar binnen te gaan a raison van €10,00 pp. Vanuit het castelo heb je een mooi uitzicht over de stad. Jammer dat het bewolkt is…tis niet anders. Na een uur vinden we het welletjes en verlaten het imposante bouwerk. B.t.w. er rijd ook gewoon een bus naar de ingang van het kasteel 😉

Lopend naar beneden, gaat toch een heel stuk makkelijker, komen we door straatjes en staan opeens oog in oog met de Lissabonse variant van de Notre Dam. Nu we toch over Franse dingen hebben….Lissabon was tijdens ons verblijf overspoeld door die stokbroodvreters…NONDEDJU/MERDE!

Bakkietime! Lopen maakt dorstig (en is vermoeiend). We hebben een koffie/theetje wel verdiend met een Pastel/Pastei de Nata en gelukkig vinden we een koffietent.

Na de tussenstop gaan we weer in de benen en gaan richting het Praça do Comércio, Lisbon, Portugal. Via het plein lopen onder de poort door (Arco da Rua Augusta) de Rua Augusta in. Dit is een brede winkelstraat zonder verkeer. Hier zie ik mijn ‘Converse Lissabon T-shirt‘.

We stoppen niet en gaan doorrrrrr. Via vele straatjes komen we uiteindelijk op Praca dom Pedro IV. Via de Starbucks (broodje) gaan we naar de metro. Het is tijd om terug te gaan naar het hotel en de sleutel van de kamer (301) in ontvangst te nemen.

Na een korte rustperiode en een douche zoeken we op Tripadvisor naar een Pizzeria in de buurt. Ik vind een tent op 10 minuten LOPEN! De pizzeria ziet er aan de buitenkant niet uitnodigend uit. Eenmaal binnen is het oase van rust en is het interieur netjes en verzorgd. We zijn de enige klant! (tot dan toe) We doen onze bestelling. De ober hoort dat we uit Nederland komen en begint spontaan in het Nederlands, met een vlaamsche tongval, te ratelen. Grappig.

Het eten is prima en uiteindelijk krijgen we 30% korting (door de reservering via Fork) en is de rekening €26,00 We geven 4 Euro fooi…iedereen blij ☺

Op het Praca Martin Moniz nemen we tram 28E, onze eerste kennismaking met een van de trekpleisters van Lissboa. Na een korte rit met de tram pakken we de metro en wachelen we naar het hotel. pfffffffffff wat een 1e dag. Bijna 18Km in de benen.

Dag 2 – donderdag 18 april 2019

Het weer is opgeklaard. We gaan vandaag naar de overkant van de Taag om het Jezus beeld te bezoeken. Met tram 28E rijden we naar het eindpunt, recht voor de ingang van het Cemitério dos Prazeres – “begraafplaats van plezier” Indrukwekkend ik kan niets anders zeggen. Wat een inmens grote begraafplaats met (voor ons) lugubere ‘huisjes’ Het merendeel zijn familiegraven in de vorm van kappeletjes/huisjes tot complete ‘paleizen’. We maken wat foto’s en verlaten ‘de stilte’.

Met de bus rijden we over Ponte de 25 abril richting het beeldje. Eenmaal uitgestapt.. zijn we nog niet uitgestapt. Het blijkt een hele tippel te zijn om bij het beeld te komen…maar we zijn wel wat gewend ☺ Aan de voet van Christus ‘Cristo Rei’ blijkt hoe groot het beeld is…..we turen omhoog. De entreeprijs van €5,00 pp is schappelijk en we besluiten all the way te gaan…op naar de lift. Het laatste stuk lopen we op een smalle trap (net iets voor mij) naar het platform. Eenmaal op het platform heb je een geweldige view over Lissabon en de brug (die lijkt overigens op een miniversie van de GoldenGatebrug)

Vanaf het platform zien we de veerpont vanaf Cais de Sodre aanleggen. We kunnen niet precies zien waar. Eenmaal beneden besluiten we om te gaan LOPEN naar de veerpont, dit blijkt uiteindelijk een wandeling van ruim 3 kwartier! Met de pont zijn we binnen 10 minuten weer aan de kant van Lissboa centrum.

Slenterend door de smalle straatjes, ja we hebben nog niet genoeg gelopen… komen op een klein pleintje met een rode kiosk. Hier kopen we broodjes en drinken en ploffen neer op het terrasje…heerlijk in de zon. Zo moet het zijn…heerlijk. Vanaf het terras kijken we naar de GNF, die druk bezig is om een foutgeparkeerde Mini, van de trambaan aan het takelen is. Inmiddels staan er drie trams die niet verder kunnen. Uiteindelijk lukt het en kunnen de trams weer door.

We hebben weer wat energie, het biertje valt goed, en we gaan door! Links/rechts rechts/links en …omhoog! Dit is de 1 miljardste trap die we nemen. Uiteindelijk belanden we bij de trambaan El Bico. Bij het volgende Miradour (uitzichtpunt) nemen we foto’s en gaan weer door. Even verder op in een drukke doorgaande (winkel) straat kopen we ijco’s..lekkere ijsco’s en verdiend!

Slinger de slanger komen uit op het Praca do Camoes…hier zijn we aleerder geweest..maar nu schijnt de zon. Effe zitten en genieten. mensen kjken blijft mooi. Inmiddels is het al eind in de middag. Met de tram gaan we, na een kort bezoek aan de hotelkamer, naar een enorme shopping mall…. CENTRO COLOMBO. We struinen wat rond maar kopen niets….o ja toch wel een milkshake bij de Mac. We zwaaien naar het stadion van Benfica en gaan weer richting de metro.

Eten. Marlies heeft een hamburgertent ontdekt vlak bij het hotel. Hamburgues & Hamburgues… Het is een nette zaak waar je zelf je hamburger kunt samenstellen. Welke broodje, wat wil er op etc. De burgers smaakte goed en onder het eten stelde ik voor om nog een uitzichtpunt te bezoeken. Het was maar 700m hiervandaan! We hebben niet gescholden maar de weg er naar toe was een ‘kwelling’ Trappetje na trappetje, tree na tree… er kwam geen einde aan. Uiteindelijk werden we beloond met een prachtig uitzicht over de stad richting de Taag. Na de trip naar beneden (lekker hoor) via smalle straatjes en pleinen komen we uit bij het hotel. Pfff wat een dag. Bijna 15km in de benen!

Dag 3 – vrijdag 19 april 2019

Vandaag staat een bezoek aan Sintra gepland, een rit van één uur met de trein. We hebben hier mooie verhalen over gehoord en stappen vol verwachtingen in de trein van 10:01 uur. Als we aankomen is het druilerig weer. De mensenmassa die de trein verlaat moet het station verlaten (uitchecken) via 4 poortjes…het duurt even maar ook dan zijn ook wij bevrijd. En nu…waar moeten we heen. In een kudde stromen de mensen de bussen in die je de berg op brengen. Uiteraard niet voor niets. Je hebt de keuze uit diverse opties, wij kiezen voor een mini busjes waarmee je ongeveer vier paleizen/parken kunt bezoeken. In file rijden we de berg op. Wat een drukte..niet normaal.

Bij de ingang van Quinta da Regaleira sluiten we aan in de rij voor entreekaartjes. Na ca. 10 min. zijn we binnen en gaan opzoek naar de ‘PUT’. Al vrij snel hebben we beide putten gevonde en in de grootste maken we een afdaling naar beneden. Ik vind het spannend (hoogtevrees) Dit klinkt natuurlijk stom omdat we naar beneden afdalen..maar goed.

Hoe hebben ze dit ooit zo gemaakt en waarom? We lopen nog wat rond in het mooi aangelegde park en eten een broodje. Na het bezoek aan het kasteel vinden we het welletjes en gaan naar de busstop plek. Wachten wachten…door de drukte rijd de bus niet op tijd. Eenmaal in de bus probeer ik om via de Transavia App in te checken voor onze terugvlucht van morgen. Na veel geklooi, we rijden hier in de middle of nowhere, lukt het.

We worden afgezet bij het station. Het schijnt dat Sintra zelf ook een mooi historisch centrum heeft dus LOPEN we ….. erheen. Ook hier is het druk en het dorpje valt een beetje tegen. Terug naar de bushalte…we willen immers met de bus van Sintra naar Cascais. Casais ligt aan de kust en ook dit schijnt een leuke plaats te zijn.

In Cascais schijnt de zon. Al snel zien we een Originale ijswinkel en we kunnen de weerleiding niet weerstaan…kom op met die scoopes. Al genietend lopen we naar de boulevard/haven. Het is inderdaad een mooi plaatje mede doordat de zon schijnt. Hier kijken daar kijken en slenteren door de straatjes. In de verte staat de trein al te wachten die ons, langs de kust, terug brengt naar Lissabon. Het is inmiddels avond en het diner staat gepland … PizzaHut here we come.

Na een opfrisbeurt gaan we per metro en 2x overstappen naar de vestiging van de PizzaHut in de
Av. Fontes Pereira de Melo 31. Marlies neemt een pasta en ik …Pan Pizza Salami (hoe kan het ook anders) Maar voordat we de pizza voorgescoteld krijgen nemen we eerst ‘lookbrood’.

We zijn moe. In de hotelkamer kijk ik nog naar de uitschakeling van Benfica in de Europaleague. Langzaam vallen onze ogen dicht.

Dag 4 – zaterdag 20 april 2019

Het is alweer de laatste dag hier in Lissabon. Na een vorstelijk ontbijt, stappen we op de tram. Bij een ‘miradour’ op de Taag stappen we uit. Toevallig is hier een marktje. Ik een koop een t-shirt en Marlies twee tegeltjes als souvenir. We staan aan de voet van de oudste wijk van Lissabon, Alfama genaamd. Via de trapjes dalen we af naar de aanlegsteigers van de cruiseschepen. Langs de Taag wandelen we richting het centrum. Onderweg zien we steeds weer nieuwe plekken/pleinen waar we een foto van nemen. Voor de laatste keer (hoop ik op dat moment) nemen we nog wat trappen en komen uit bij het treinstation ‘Rossio’. Lang blijven hier niet. We gaan door. Na vele stappen komen we weer op het pleintje waar we de eerste keer bij een kiosk hebben gegeten en gedronken. De zon schijnt we hebben trek dus ploffen weer neer, genietend van een tosti en cola en bier.

We kunnen weer even. Op naar een wandeling langs de Taag. Hier zitten de terassen vol en is het gezellig druk. Een fadozangeres wordt op gitaar begeleid op een pleintje. De mensen blijven staan kijken en luistern. Zo ook wij.

Het winkeltje waar ik mijn ‘Converse stad’ T-Shirt had gezien is nu wel open. We gaan naar binnen alwaar de vriendelijke man (not) MIJN t-shirt uit de schappen trekt. Ik blij, het is weer gelukt.

Buiten aan de overkant zit een straatartiest met zijn trekkast en speelt deuntjes die wij niet kennen. Heel vertederent is het inieminiehondje (Chiwawa) die voor hem zit met een papieren bekertje. Het bekertje houdt het beesje vast d.m.v. een touwtje in zijn bekkie. Marlies gooit er wat geld in en aait het hondje…zo lief.

We doen nog een ‘plein’ inclusief fontein en dan is het tijd voor het ophalen van de koffers. We nemen de metro om 15:50 uur en staan binnen 25 min. op het vliegveld. Hup de bus in die je van terminal 1 naar terminal 2 brengt. Eenmaal door de controle (vriendelijk personeel, NOT) gaan we plassen en nemen nog een laatste drink bij de MC (milkshake)

Het boarden verloopt vlot en we vertrekken ca. 5 min. later dan gepland. De vlucht is goed. Om 23:00uur zijn we thuis…. Moe maar vol indrukken gaan we naar bed. Marlies moet morgen werken ….bikkel!!!

Hieronder nog wat random foto’s….